Energieprijs

Het vastrecht is een vast bedrag dat u per maand, kwartaal of jaar aan uw energieleverancier betaalt voor de levering en het transport van energie. Hiertoe behoren bijvoorbeeld administratiekosten maar ook de kosten voor de huur van de meter en het onderhoud van het energienetwerk.

Je energieprijs bestaat uit drie onderdelen: 

  • EnergiegebruikJe energiegebruik is de energie die je thuis gebruikt, bijvoorbeeld met je televisie of je verwarming. Je betaalt voor elke kilowattuur (kWh) stroom. Dat zijn je variabele leveringskosten. In de zomer ligt je gebruik wat lager en in de winter wat hoger.
  • NetbeheerkostenIn je energieprijs zitten ook de netbeheerkosten. Netbeheerders leggen kabels en leidingen voor stroom en gas aan. Die komen uit in je meterkast. Voor die kabels en leidingen betaal je netbeheerkosten. De huur van je meter in je meterkast zit daar ook in en staan ook op je energierekening. Je betaalt die kosten aan ons, wij dragen ze af aan je netbeheerder. Je betaalt dus geen aparte rekening aan je netbeheerder. 
  • Overheidsheffingen en btwHet derde onderdeel van de energieprijs is de overheidsheffingen en btw. De overheidsheffingen bestaan uit energiebelastingen en ‘opslag duurzame energie- en klimaattransitie’. Wat dat precies is, lees je op onze pagina over overheidsheffingen en btw.